Relinen is een voordelige en duurzame techniek waarbij een riool wordt voorzien van een nieuwe binnenkant.
Bij het relinen wordt er, via de putten, een kous in het bestaande riool aangebracht. Deze kous bestaat uit glasvezel of naaldvilt en is gedrenkt in hars. Na het uitharden van de kous zorgt deze voor een waterdicht en sterk nieuw riool met een levensduur van meer dan zeventig jaar.
De reliningstechniek wordt gebruikt voor leidingrenovatie en rioolreparatie en is geschikt voor zowel hoofdriolen, grondleidingen als de aansluiting op het hoofdriool van de woning. Voordat een riool wordt gerelined, wordt het eerst gereinigd en geïnspecteerd. Hak-, breek- en graafwerkzaamheden zijn niet meer van toepassing. Drukke verkeerspunten blijven toegankelijk en panden of woningen blijven bewoonbaar. Binnen een werkdag kunnen bedrijven en bewoners weer gebruik maken van een nieuw riool.
Flua levert het totaalpakket. Als expert op het gebied van relinen, ondersteunt Flua ook bij kousberekening, rioolinspecties, controles en het toezicht houden tijdens het project. Van advies tot en met de realisatie, Flua ontzorgt.
Reliningstechnieken
De reliningskous bestaat uit een dragermateriaal dat geïmpregneerd wordt met hars. Als kous wordt glasvezel of naaldvilt gebruikt. De meest voorkomende hars is polyesterhars. Voor bijzondere toepassing of in de procesindustrie worden andere harssoorten gebruikt. De kous wordt fabrieksmatig vervaardigd en gecontroleerd voordat zij de fabriek verlaat.
Beide typen kousen voldoen aan de in ATV-M127-2 gestelde rekenkundige eisen en in de eindsituatie zijn de gerelinede riolen functioneel exact vergelijkbaar.
- Relining met glasvezelversterkte kousen met UV uitharding
- Relining met naaldvilt kousen met warmwater uitharding
Voordelen van relining
- Veelzijdig toepasbaar in diverse milimeters, variërend van 200 tot 2500 milimeter
- Diverse profielen mogelijk (ei-, rond-, koker- of muilprofiel)
- Een kostenefficiënte optie: relining is vaak minder dan de helft van de kosten van volledige vervanging van het riool.
- Verlenging van de levensduur met meer dan 70 jaar
- Beter voor het milieu: CO2 reductie van 60-70% ten opzichte van rioolvervanging
- Weinig tot geen overlast voor omwonenden